hyvinvointi palautuminen stressi suositukset

Uni – stressinhallinnan taikavoima

UKK-instituutin liikuntasuositusten pohjana on hyvä ja riittävä yöuni! ”Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri”. Sama pätee stressinhallinnassa! Hyvä ja riittävä uni on yksi tärkeimmistä asioista stressinhallinnan kannalta. Jos stressikuorma on kova, suosittelen lämpimästi ensiavuksi riittävään uneen panostamista. Kun nukumme tarpeeksi ja laadukasta unta, kehomme ja mielemme saavat palautua ja se auttaa meitä käsittelemään stressiä paremmin. Uni on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, ja sen merkitys stressinhallinnassa on huomattava.

 

Mitä tapahtuu, jos emme nuku riittävästi?

Unen puute voi johtaa kognitiivisiin ja fyysisiin oireisiin, jotka voivat heikentää kykyämme käsitellä stressiä. THL:n tutkimusprofessori Markku Partosen mukaan 95 prosenttia ihmisistä tarvitsee 6–9 tunnin yöunet.  Jos emme nuku tarpeeksi, olemme todennäköisesti ärtyneitä, väsyneitä ja vaikeuksissa selviytyä päivittäisistä tehtävistämme. Tämä puolestaan ​​voi edelleen lisätä stressiämme ja tehdä meistä haavoittuvaisempia stressin negatiivisille vaikutuksille.

Jos liian lyhyet yöunet jatkuvat useamman viikon ajan, se voi vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaamme ja  jos univaje jatkuu kuukausia tai vuosia, se lisää mm. kakkostyypin diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja masennuksen riskiä.

Unen ja stressin noidankehä vaiko hyvä kierre?

Moni meistä huomaa haitallisen stressin merkit ensimmäiseksi unestaan! Voi olla vaikeaa nukahtaa tai heräämme keskellä yötä emmekä saa enää unta. On tärkeää ymmärtää, että stressi ja uni ovat yhteydessä toisiinsa. Kun olemme stressaantuneita, kehomme tuottaa stressihormonia, kortisolia. Kortisoli vaikuttaa aivoihin ja voi häiritä unen laatua, mikä voi johtaa unen puutteeseen. Tämä taas lisää stressiämme, mikä voi johtaa noidankehään. Siksi on tärkeää löytää keinoja palautumiselle ja lievittää stressiä jo pitkin työpäivää, jotta voimme nukkua hyvin.

Unen merkitys stressinhallinnassa on monitahoinen. Kun nukumme, kehomme ja mielenterveytemme saavat tarvittavan levon ja palautumisen. Tämä auttaa meitä käsittelemään stressiä paremmin ja voi myös auttaa vähentämään kortisolitasoja. Unen laatu ja kesto vaikuttavat suoraan siihen, kuinka hyvin kehomme pystyy käsittelemään stressiä.

Rutiinit kunniaan

On myös tärkeää nukkua säännöllisesti ja riittävästi. Unen laatu ja kesto eivät ole ainoita tekijöitä, jotka vaikuttavat stressinhallintaan. On tärkeää noudattaa terveellistä elämäntapaa, joka sisältää tasapainoisen ruokavalion, säännöllisen liikunnan ja stressinhallintatekniikat. Kun yhdistämme terveelliset elämäntavat laadukkaaseen uneen, kehomme ja mielenterveytemme ovat valmiita selviytymään stressistä.

Jos kärsit univaikeuksista, älä viivyttele avun etsimisen kanssa! Monenlaista apua on tarjolla. Kokeile kuunneltavaa unirentoutusta (Youtube).

Kuuntele Kesytä stressi -podcastista, milloin univalmentajasta voi olla apua!

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...