hyvinvointi onnellisuus palautuminen stressi työhyvinvointi

Mitä voi tapahtua, kun onnellisuudesta tulee päivittäinen harjoitus?

Koin muutama vuosi sitten syvän loppuunpalamisen ja sain lääkäriltä varsin musertavan tuomion – Toipumiseen menee vähintään kaksi vuotta ja senkin jälkeen alttius sairastua uudelleen on varsin korkealla. Sain diagnoosini kylkeen kasan lääkkeitä ja lähdin kotiin sulattelemaan asiaa. Olin hämilläni, uupunut ja lannistunut.

Sattumalta ja onneksi eteeni tupsahti silloin muutamia kirjoja, joiden avulla tein isoja oivalluksia omasta tilanteestani ja pääsin jyvälle siitä, että minulla olisi mahdollisuus tehdä toipumiselleni jotain omatoimisesti.

Opin, että päivittäisten harjoitusten avulla saatoin pysähtyä tutkailemaan ajatuksiani, tunteitani ja kuormittavia toimintamallejani ja samalla lievittää stressiäni. Tein harjoituksia säännöllisesti ja kuin ihmeen kaupalla maailmani alkoi kirkastua.

Ensimmäisenä muutoksena huomasin, kuinka jatkuvan masennuksen ja ärtymyksen tilalle alkoi astua uskomaton kiitollisuus elämästä sekä rauha, jota en muistanut koskaan aiemmin kokeneeni. Koin syvää läsnäoloa ja yhä enenevässä määrin iloa ja hyvää oloa arjessa, josta olin vielä muutama hetki sitten halunnut tavalla tai toisella pois.

Loppuunpalanut fyysinen kehoni alkoi myös pikkuhiljaa toipua ja vähä vähältä helpottivat vatsavaivat, loputon väsymys, voimakkaat migreenit sekä moni muu pitkittyneeseen stressiin liittyvä vaiva. Harjoittelun myötä myös palautumisen ja toipumisen kannalta oleelliset yöunet palasivat takaisin ja nukahdin, kun pääni kosketti tyynyä.

Oman hyvinvoinnin koheneminen vaikuttaa niin läheisiin kuin työpaikan ihmissuhteisiin, henkiseen ja fyysiseen terveyteen, työn ilon kokemuksiin sekä suorituskykyymme monen muun asian lisäksi.

Omassa toipumisprosessissani oivalsin, että hyvinvointi tarkoittaa jokapäiväistä harjoittelua enkä ehkä koskaan tulisi valmiiksi.

Myös työhyvinvointiin ja jaksamiseen tulee panostaa jatkuvasti niin yksilön kuin organisaation tasolla. Parasta tulosta syntyy, jos nämä molemmat tapahtuvat samanaikaisesti.

Tutustuin vuosi sitten The Happiness Practice™:een (THP), joka on prosessi, jossa hyvinvoinnin ja onnellisuuden taitoja harjoitellaan työyhteisön arjessa yhdessä. THP™ koostuu viidestä onnellisuuden periaatteesta sekä Return on Happiness™ -mittaustyökalusta, joka räätälöidään kunkin työyhteisön ja organisaation tarpeisiin ja mittaristoihin sopivaksi.

The Happiness Practice™:n viisi periaatetta ovat seuraavat:

  1. Ole tietoisesti läsnä. Tiedosta, mitä teet ja mitä tunnet.

  2. Arvosta tunteitasi. Tunnista sekä myönteiset että kielteiset tuntemuksesi ja käytä niitä viisaasti päätöksenteossa.

  3. Voimaannu luopumalla liiallisesta kontrollista. Ymmärrä, ettet voi hallita toisia tai olosuhteistasi.

  4. Tee se, mikä toimii. Tutkaile, mikä toimii nyt, ja kehitä sitä.

  5. Anna elämän opettaa. Tunnista epämukavat toimintamallit ja uskomukset, jotta voit niistä vapautua.

THP™ rakentuu yhteisen oppimisen, harjoittelemisen ja jakamisen ympärille ja onnistumista seurataan mittaustyökalun avulla niin yksilön, tiimin ja organisaation tasolla.

THP™:ssä opitaan, harjoitellaan ja jaetaan yhdessä kulkemalla puolen vuoden muutosmatka yhdessä ja senkin jälkeen ylläpidetään opittua. Yhdessä oppiminen on innostavaa ja sen myötä alkaa rakentua hyvinvointia tukevia konkreettisia muutoksia tekemiseen. Kun hyvinvointi ja onnellisuus kohenevat, muutokset niin yksilötasolla kuin koko organisaation tasolla ovat merkittäviä.

Kerromme mielellämme tästä innostavasta kokonaisuudesta lisää!

Miia Huitti, sertifioitu stressivalmentaja, The Happiness Practice™ Sherpa

Katso Unelmien työpäivän 2.10.2020 luento aiheesta täältä!

Teksti julkaistu Work Goes Happy-sivustolla 25.9.2020 klo 06:30

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...