palautuminen stressi työhyvinvointi

Tunnista ja tasapainota liiallinen stressi ajoissa

Lihakset jännittyvät, pinna kiristyy, ajatukset keskittyvät vain selviytymiseen eikä luovuudelle ole tilaa. Olet keskellä taistele tai pakene -reaktiota. Stressireaktion on ottanut ohjakset.

Jokin on vienyt sinut pois tolaltasi. Se voi olla pelkkä ajatus tai todellinen henkeäsi uhkaava tilanne. Normaalitilanteessa palaamme hetken kuluttua takaisin rauhan tilaan, jossa kehomme taas toimii hyvin, ajatuksemme sujuu ja hengityskin kulkee. Harmiksemme stressireaktio kuitenkin usein pitkittyy ja totumme oireisiimme.

 

Jos stressi pitkittyy ja on voimakasta, sen seurauksena voi olla uupumus. Jos taas emme puutu uupumukseen ja kuormitus vain jatkuu, siitä voi seurata masennus. Koin itse loppuunpalamisen ja masennuksen muutama vuosi sitten ja silloin lääkärit ennustivat toipumiseni kestävän ainakin kaksi vuotta. Liiallisen stressin moninaiset oireet kannattaa oppia tunnistamaan ja reagoida niihin ajoissa.

 

Stressi näkyy monella eri tasolla:

  • Tunnetasolla saatat huomata lyhytpinnaisuutta, ärtymystä, kärsimättömyyttä, vihaa
  • Ajattelun tasolla saatat huomata avuttomuuden kokemuksia, muistin heikkenemistä sekä vaikeutta tarttua toimeen.
  • Fyysisellä tasolla stressi lamauttaa pitkittyessään immuunipuolustuksesi, vaikuttaa uneesi sekä altistaa työtapaturmille sekä stressiperäisille sairauksille
  • Motivaation tasolla huomaat ehkä välinpitämättömyyttä ja innottomuutta
  • Käyttäytymisen tasolla huomaat ehkä elintapojesi rapautuvan, eristäydyt ystävistäsi ja muista sosiaalisista kontakteista

 

Sopiva määrä stressiä pitää meidät elinvoimaisena, virkeinä ja motivoituneina. Jotta pysyt tasapainossa kuormituksen ja virittyneisyyden kanssa, sinun kannattaa tehdä stressin lievittämisestä arkeesi hampaiden harjaamisen kaltainen rutiini. Stressiä tulee joka tapauksessa – tärkeää on palautua siitä vuorokausitasolla. 

 

Kutsun sinut mukaan tunnistamaan stressisi, vahvistamaan palautumisprosessejasi ja tekemään palautumisesta rutiinin, joka auttaa kohottamaan toimintasi uudelle tasolle.

 

Tule mukaan Stressi voimavaraksi -verkkokurssille!

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...