työhyvinvointi
työhyvinvointi

Unelmien lomapäivästä oppia unelmien työpäivään

Hidas, rauhallinen ja ravitseva aamiainen yhdessä perheen kanssa. Päivällä ulkoilua ja reipasta liikuntaa. Maukas ja kevyt lounas hyvässä seurassa. Uintia, yhdessä tekemistä ja hauskanpitoa. Riittävästi raikasta lähdevettä pitkin päivää. Illallinen perheen kanssa. Illalla rauhoittumista, saunomista ja sänkyyn mennessä hyvän kirjan lukemista. Suukot ja halaukset puolisolle ja lapsille. Hyvät ja riittävät yöunet. Täydellinen, aivan unelmien lomapäivä! Olo oli mainio ja älysormuksenkin mukaan palautuminen oli erinomaista.

Ja sitten tulee taas arki stressi ja jatkuva kiire, aamukahvi lennosta, lounas – mikä se on? Päivä on yhtä juoksua palaverista toiseen ja ilta jatkuu lasten treenikuljetuksilla ilman kunnon ruokahetkeä. Illalla uupuneena somen selailua ja liian myöhään nukkumaan.

Arjen ei tarvitse olla loman täydellinen vastakohta! Me pystymme vaikuttamaan arkemme sisältöön ja vireystilaamme paljonkin. Kerralla ei ehkä pysty rysäyttämään kiireistä arkea pelkäksi lomailuksi, mutta pienillä muutoksilla saa isoja muutoksia arjen tärkeisiin osa-alueisiin ja stressikuorman hallintaan.

Voit lähteä liikkeelle kysymällä itseltäsi, mikä on sinulle tällä hetkellä tärkeintä? Mihin sinun olisi juuri nyt suunnattava huomiosi, jotta voisit olla iloisempi, onnellisempi tai virkeämpi? Onko se työsi, perhe, parisuhde, ravinto, uni, liikunta vaiko jokin muu elämän osa-alue?

Tee jokin pieni mutta tärkeä muutos arkeesi. Kun huomaat, että se osa-alue jo sujuu, ota vasta sitten seuraava muutos työn alle. Tässä 10 ehdotusta, joista voit inspiroitua omassa arjessasi:

  • Lisää jotain liikuntaa jokaiseen päivääsi. Työmatkapyöräily, portaat hissin sijaan tai lounastauon pieni kävelylenkki. Minä olen kalenteroinut myös kerran viikkoon aamulenkin ystäväni kanssa. Asumme toisisitamme 200 km etäisyydella olemme lenkin ajan puhelinyhteydessä – lenkkarit jalkaan ja kuulokkeet korville.

  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä! Vedenjuonti usein unohtuu. Jos vesi ei maistu, kokeile vaikka vihreää teetä tai kivennäisvettä tai mausta vesi sitruunalla tai yrteillä!

  • Hengitä! Kiireessä ja stressissä alamme usein hengittää pintahengitystä ja koko kehomme kiristyy. Ota tietoisia hetkiä päivään, jolloin hengität syvään. Syvähengityksellä parannat keskittymistäsi ja lasket stressiäsi.

  • Syö säännöllisesti! Suunnittele päivän ateriat etukäteen vaikka viikonloppuna. Kiireessä suunnittelusta on korvaamaton apu.

  • Panosta yöuniin! Aloita hyvän yöunen valmistelu ajoissa. Jos olet nukkunut hätäiset 6 h, kokeile lisätä unta vaikka 30 min kerrallaan. Mene ajoissa sänkyyn. Rentoudu ja lue vaikka kirjaa.

  • Ota käyttöösi jokin stressinhallintatyökalu, läsnäoloharjoitus tai muu omatoiminen muutaman minuutin stressinhoitohetki. Käytä työkalua säännöllisesti aamuin ja illoin ja sopivassa hetkessä kesken työpäivänkin.

  • Läsnäolo! Kun olet töissä, ole töissä. Kun olet perheen kanssa, ole perheen kanssa. Olen ohjelmoinut oman puhelimeni hiljaiseksi klo 19-7 väliseksi ajaksi ja se on tuonut ihanaa rauhaa iltoihin.

  • Hyvät ihmissuhteet. Löydä aikaa ystäville ja läheisille. Joskus tarvitset luovia ratkaisuja. Minulla se voi tarkoittaa esimerkiksi tuota kalenteroitua aamulenkkiä puhelimessa ystävän kanssa.

  • Tavoittele tasapainoa. Mitkä ovat sinun elämäsi tärkeät palikat: työ, perhe, harrastukset, ystävät ja vapaa-aika? Koita löytää tasapainoisesti aikaa kaikille näille elämässäsi.

  • Ole lempeä itsellesi. Kaikessa tässä syvintä viisautta on opetella olemaan lempeä itsellesi. Olet ehkä piiskannut itseäsi tähän asti ja ollut armoton itsellesi. Kun pidät ohjenuorana sen, että opettelet olemaan itsesi paras ystävä kaikki yllä maimainittu alkaa loksahdella paikalleen.

Unelmien työpäivää vietetään taas 5.10. Tervetuloa mukaan webinaariin, josta saat lisää eväitä parempaan ja stressittömämpään arkeen.

Juttu on julkaistu alunperin www.wgh.fi -sivustolla.

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...