palautuminen

Joutenolo lataa akkusi ja auttaa uusia ideoita virtaamaan!

 

Teams-palaveria toisen perään, työntäyteisiä päiviä, joita on hankala katkaista ja siirtyä vapaalle, koska kaikki tapahtuu saman katon alla. Työpäivät venyvät helposti ja palautumiselle jää liian vähän aikaa.  Totumme helposti suorittamaan arkeamme autopilotilla ja kuin huomaamatta päivät ja viikot vierivät ja stressikuorma pääsee hiljalleen kasvamaan liiallisiin mittoihin.

Jaksaaksemme arjessa ja voidaksemme hyvin niin työssä kuin vapaalla, meidän täytyy tehdä tietoisia valintoja, jotka tukevat hyvinvointiamme päivittäin. Jos emme muuta mitään, niin mikään ei muutu myöskään lopputuloksissa.

Kukoistaaksemme tarvitsemme lepoa ja joutenoloa. Meidän täytyy ladata akkujamme, jotta voimme palata töidemme ääreen energisinä ja tuntea itsemme luoviksi ja tuottaviksi jälleen.

Parasta on, jos pystyt palautumaan vuorokausitasolla ja poimimaan palautumiseen sopivia hetkiä pitkin päivää sekä iltaisin. Myös viikonloppujen palautumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota – innostava harrastus tai täyteen ahdettu kalenteri eivät tue palautumistamme.

Anna itsellesi lupa irrottautua

Älä tunne syyllisyyttä levosta ja joutenolosta. Kun lepäät tauolla tai olet vapaalla, ole sitä täysin siemauksin. Kohtele itseäsi samalla lempeydellä kuin kohtelisit parasta ystävääsi, jolle kyllä soisit lepohetkiä.

Mitä kivaa voisit vapaalla tehdä?

Muistele, mistä nautit lapsena? Et varmaankaan murehtinut tulevan päivän töistä sohvalla istuskellen. Lapset ovat läsnäolon mestareita. Kokeile asettua lapsen kenkiin vapaalla. Tarkkaile ympäristöäsi uteliaisuudella ja ilolla. Ihmettele ja haltioidu. Ne lisäävät hyvänolontunteitasi ja parantavat palautumistasi.

Älä tee mitään

Tuntuuko joutenolo hankalalle? Jos nyt vaikka edes vähän siivoaisi tai suunnittelisi ensi viikkoa? Järjestä palautumisaikasi niin, että käytät edes vaikka 30 min. siihen, ettet tee kerta kaikkiaan mitään järkevää. Anna aivoillesi lupa tyhjäkäynnille ja pian huomaat, että energiaa ja ideoita tulvii.  Ei somea, ei lukemista, ei telkkua. Kävele tai ota kylpy, tai lepää kattoon tuijottaen, ansaitset sen. Milloin viimeksi sait parhaat ideasi? Ehkä se oli jokin tällainen hetki?

Ota ohjattu harjoitus avuksesi

Tuntuuko, että rauhoittuminen itsekseen on hankalaa? Tutustu Youtuben ja Spotifyn ohjattuihin rentoutusharjoituksiin. Ne kulkevat kätevästi mukanasi.

Kokeile tätä unirentoutusta iltaisin ennen nukkumaanmenoa!

 

Jos innostut pohtimaan stressiä ja palautumista syvemmin ja haluat oppia keinoja oman hyvinvointisi johtamiseen, varaa aika maksuttomaan 30 min kartoituspuheluun!

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...