hyvinvointi työhyvinvointi

Huolestuttaako kollegan jaksaminen sinua? Näin voit herätellä työkaveria oman hyvinvoinnin äärelle

Minulta kysytään usein, että mikä olisi hyvä tapa herätellä kuormittuneen oloista kollegaa tai läheistä ajoissa oman stressikuorman purkamiseen. Jos olet ollut jommalla kummalla puolella, niin tilannehan ei ole ihan helppo. Moni burnoutin rajamailla tarpova saattaa loukkaantua hyväntahtoisesta eleestä ja samalla hyvää tarkoittava kollega saattaa jättää ne tärkeät sanat sanomatta, kun niitä on niin hankala asettaa. Kuulen myös hyvin usein sitä, että on kyllä yritetty kollegalle huomauttaa, mutta hän on jo niin syvällä, ettei enää tajua näe tilannettaan selkeästi.

Minut herätti puolisoni, joka uskalsi näyttää minulle listan liiallisen stressikuorman oireista – minulla oli ne kaikki. Havahduin ja otin yhteyttä lääkäriin.


Eräs henkilöstöpäällikköystäväni taisi pelastaa kollegansa burnoutilta ja kommentoi aiheeseen liittyvää LinkedIn-postaustani näin:

”Psykologisesti turvallisessa työilmapiirissä uskaltaa kysyä – mä joskus vähän vieraammalta kollegalta kysyin, että onko kaikki ok, koska hän vaikutti niin äärimmäisen kireältä.

Se, että kysyin ja hän vastasi, johti siihen, että menimme yhdessä työterveyteen, teimme muutoksia töissä ja kaveri alkoi rentoutua eikä ollut päivääkään saikulla.

En tiedä miten olisi käynyt jos en olisi välittänyt, aistinut, kuunnellut. Ite koitan aina sanoa töissä, että työkavereista (alaisista, pomoista) saa VÄLITTÄÄ…. Voi vaan kysyä mitä kuuluu ja se saattaa olla just se hetki, kun toinen kokee tulleensa kuulluksi ja asiat aukeavat ja toipuminen voi alkaa.”  

 

Kunpa tällaiseen pisteeseen ei tarvisi koskaan päätyä. Kunpa nämä asiat olisivat niin arkipäivää työpaikkojen keskusteluissa eikä niihin liittyisi häpeän leimaa. Kunpa työyhteisön kulttuuri olisi avoimesti tukevaa ja kannattelevaa ja nämä tilanteet voitaisiin huomata ajoissa.

 

”Kysyin vuosia sitten eräänä aamuna kollegaltani ”Onko kaikki hyvin?”

Hän oli tuossa vaiheessa jo niin uupunut, että tulkitsi kysymykseni ”Näytät kauhealta.”

Vuoropuhelumme kuvasi tilannetta hyvin, sillä uupuneena tulkitsee asioita eri tavalla. Tällaisia väärinymmärryksiä oli hänen kohdalleen hektisellä työpaikallamme sattunut jo useampiakin. Se oli aiheuttanut hänessä pahaa mieltä ja riittämättömyyden tunteita.

Jälkeen päin olemme keskustelleet, että hänen tulkintansa kysymyksestäni ajoi hänet kuitenkin lääkärin pakeille ja kohti muutosta.”  Nina Piibemann (kommentti LinkedIn-postauksessani)

 

Tässä muutama idea, mitä voi tehdä, jos kollegan tai läheisen jaksaminen huolettaa:

– Kysy kuulumisia ja kysy voisitko olla avuksi

– Kuuntele ja osoita tukea

– Kerro huolesi myös esihenkilölle

– Vihjaa Työterveyslaitoksen Miten voit?” -kyselystä 

 

Onko sinulla muita vinkkejä? Oletko saanut onnistuneesti otettua näitä asioita puheeksi?

 

 

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...