palautuminen stressi työhyvinvointi

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Nollautuuko työstressi leffaillalla?

Aivot narikkaan, pari lasia viiniä ja leffa pyörimään

Hektisen työpäivän tai -viikon päätteeksi keho ja mieli kaipaavat rentoutusta ja irtiottoa työkuvioista. On ihanaa rentoutua kunnon action-leffan äärellä ja olla ajattelematta mitään. Sipsipussi auki, kilon irtokarkkisäkki eteen ja leffa pyörimään, kyytipojaksi ehkä pari olutta tai pari lasia viiniä. Rentouttavan illan kaava on on taattu. Leffan jälkeen kello on jo yli puolen yön, mutta ehkäpä vielä katsot Areenasta uutiset ja selaat somea tovin.  Monille tuttu rentouttavan illan kaava, mutta stressiä mitatessa huomataankin, että tällaisen varsin viattoman rentoutumiskeinon jälkeen yöuni onkin kaikkea muuta kuin hyvää ja palauttavaa.

Mikä edellä kuvatussa leffaillassa sitten on pielessä stressistä palautumisen kannalta? Irtokarkkipussin suuri sokeri- ja lisäainemäärä saattavat nostaa kehon vireystilaa ja pitkittää nukahtamista. Liian suolainen ja rasvainen ruoka saattavat myös vaikuttaa yöuniin. Jos katsot jännittävää leffaa tai kielteisiä järkyttäviäkin uutisia myöhään, se saattaa aiheuttaa sinulle stressiä ja ylivirittyneisyyttä sillä hetkellä ja jättää kehosi virittyneeseen tilaan pidemmäksi aikaa.

Ja entäpä ne rentouttavat kaksi lasia viiniä tai muutama olut tai siideri? Usein stressimittauksissa huomataan, että melko maltillinenkin määrä alkoholia vaikuttaa unenaikaiseen palautumiseen heikentävästi.

Mitäpä jos kokeilisitkin toisenlaista palautumista? Jos sohva ja leffa kiehtovat, niin entäpä jos katselisitkin actionin sijaan iloista komediaa ja korvaisit sipisit ja karkit raikkailla kasviksilla ja vaihtaisit alkoholin vaikka kivennäisveteen tai rajoittaisit vain yhteen alkoholiannokseen. Maistuisiko sinulle kevyt liikunta, sauna ja vaikka avanto ennen leffaa? Leffailta kannatta myös ajoittaa alkuiltaan, jotta ehdit ajoissa unille. Unirytmi olisi hyvä pitää varsin samankaltaisena viikonlopun aikana ja arkena. Rentouttavaa iltaa!

 

Stressivalmentaja Miia Huitti – innostavat valmennukset yrityksille ja työyhteisöille. Ota yhteyttä niin sovitaan teille valmennus! 

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...