Hyvinvointi ja jaksaminen ovat elämänmittaisia harjoituksia. Emme me hampaidenharjauksesta tai suihkussa käymisestäkään innostu vain kausittain. Samalla tavalla voisimme suhtautua myös oman hyvinvointimme ylläpitoon ja kohentamiseen. ”Teen edes jotain pientä päivittäin tietoisesti hyvinvointini eteen” on hyvä päätös, jota et taatusti kadu.
Loppuunpalaminen laittoi muutoksen liikkeelle
Koin itse loppuunpalamisen pian kymmenen vuotta sitten, kun perheeseemme syntyi kolme lasta 13 kuukauden sisään ja elimme keskellä hometalokaaosta. Toipumiseni alkumatka oli haparoivaa ja hämmentävääkin, mutta tälle matkalle lähdin vakaana aikomuksenani muuttaa elämääni ja niin kävi.
Matkani aluksi löysin apua kirjoista, joista ammensin oivalluksia sekä työkaluja – helppoja harjoituksia, joiden avulla sain selkeyttä kaaoksen ja väsymyksen keskelle. Aloitin toipumismatkani kiitollisuuden ja hengittämisen harjoittelulla. Kiitollisuudenaiheita oli aluksi vaikea keksiä, sillä kaikki vain ärsytti ja tympäisi. Myös syvään hengittäminen oli vaikeaa – olin niin kireä stressistä, että tuntui, ettei henki kulje. Hengittämisen ja kiitollisuuden harjoittelusta tuli päivittäisiä tapoja, jotka auttoivat minut ylös ja jotka ovat olleet elämässäni siitä lähtien.
Toipumisen matkalla oivalsin myös omasta käyttäytymisestäni ja ohjelmoinneistani lähteviä syvälle juurtuneita toimintamalleja, jotka estivät minua rentoutumasta ja asettamasta omaa jaksamistani tärkeysjärjestykseni kärkipäähän.
Liikunta auttaa jaksamaan
Pysähtyessäni hengittelemään ja ajattelemaan kiitollisuuden aiheita aloin nähdä arkeni selkeämmin. Aloin pikkuhiljaa oivaltaa, mitä tarvitsisin jaksaakseni paremmin ja toipuakseni syvästä masennuksesta, josta oli annettu ennusteeksi kahden vuoden toipumisaika. Ennen lasten syntymää olin harrastanut juoksemista ja kuntosalia ja erityisesti aamuisin. Nyt tuntui, ettei sellainen mahtuisi pikkulapsiarkeen. Muutoinkin repaleisten yöunien takia ajatus klo 6 lenkistä ei vain mahtunut elämääni.
Ensin oli saatava uni, tärkein palauttajamme kuntoon. Aloin luopua “omasta ajastani” iltaisin vähä vähältä ja mennä alkuun varttia aiemmin ja lopulta puolta tuntia aiemmin nukkumaan. Kun uni alkoi sujua sekä tietoisten panostusten myötä että lasten kasvaessa, oli sopiva hetki aloittaa aamun urheilut, jotka tukivat toipumistani entisestään. Samalla aloin kiinnittää huomiota säännölliseen ruokarytmiin ja saada lisää energiaa päiviini.
Terveysliikunta on tutkimusten (Lyubomirsky, 2007) mukaan erittäin onnellisten ihmisten elämässä usein päivittäinen tapa. Se lisää onnellisuutta ja samalla masennus lievittyy, ahdistuneisuus ja stressin kokemus vähenevät. Samalla itsetunto ja elämänhallinnan tunne kasvavat.
Rakenna oma palautumispakettisi
Tällä hetkellä arkeni hyvinvoinnin peruspilareita ovat aamuin ja illoin tehtävät harjoitukset (kiitollisuus, syvähengitys, rentoutus), aamuliikunta vähintään kolmena aamuna viikossa hyvien mielellään kahdeksan tunnin yöunien jälkeen sekä hyvä ja säännöllinen ravinto.
Näiden peruspilareiden ansiosta jaksan olla parempi äiti ja puoliso ja jaksan päivittäin innostua työstäni sekä pitää yhteyttä ystäviini ja läheisiini, jotka entisestään lisäävät hyvinvointiani.
Mitkä ovat sinun jaksamisesi kulmakivet ja perustukset? Mitkä kolme asiaa pitävät sinut pystyssä nyt? Mitä tarvitset nyt elämääsi jaksaaksesi paremmin?
Kirjavinkit:impul
Nämä kaksi kirjaa auttoivat minut alkuun:
Alexander Loyd: Paranemisen avain
Williamn Ousby: Itsehypnoosi ja tieteellinen itsesuggestio
Liikuntaan saan innostusta juuri nyt tästä kirjasta:
Riku Aalto ja Paula Immo: Impulssi – menetelmä jatkuvaan kehitykseen