stressinhallintaa

Miten läsnäoloa voi harjoitella ja mitä hyötyjä sillä on stressinhallinnassa?

Läsnäolon harjoittaminen –  tärkeä taito kestävässä työelämässä

Stanfordin onnellisuustutkijan, Emma Seppälän, mukaan läsnäolo on yksi tärkeimmistä taidoista kestävässä työelämässä. Onnistumme ja menestymme polttamatta itseämme loppuun, kunhan muistamme pitää huolta hyvinvoinnistamme. Hyvinvointi on avain menestykseen, ja onneksi on olemassa monia keinoja stressin lievittämiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Yksi tehokkaimmista tavoista saavuttaa tasapaino ja rauha on läsnäolon harjoittelu arjessa.

Mitä läsnäolon harjoittelu tarkoittaa?

Läsnäolon harjoittaminen tarkoittaa täyden tietoisuuden ja tarkkaavaisuuden tuomista nykyhetkeen. Se on kyky olla läsnä tässä hetkessä ilman, että ajatukset harhailevat menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Läsnäolon harjoittelu voi sisältää meditaatiota, hengitysharjoituksia tai yksinkertaista tietoista keskittymistä nykyhetkeen.

Läsnäolon harjoittelu vaikuttaa stressiin

Rauhoittuminen ja Rentoutuminen

Läsnäolon harjoittelu auttaa meitä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Stressaantuneena mielemme harhailee usein huolien ja ahdistuksen parissa. Läsnäolon harjoittaminen opettaa meidät tiedostamaan nämä ajatukset ja päästämään niistä irti, mikä vahvistaa mielenrauhaa ja tasapainoa.

Kehon reaktioiden tunnistaminen

Kun olemme läsnä, voimme havaita, miten stressi vaikuttaa kehoon ja oppia käsittelemään sitä tehokkaammin. Esimerkiksi syvään hengittäminen ja kehon rentouttaminen voivat auttaa lievittämään stressin fyysisiä oireita, kuten jännittyneitä lihaksia ja nopeaa sykettä.

Suhtautumisen muuttaminen

Läsnäolon harjoittelu auttaa muuttamaan suhtautumistamme stressaaviin tilanteisiin. Sen sijaan, että uppoutuisimme negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin, läsnäolon harjoittelu antaa tilaa havaita ja hyväksyä stressiä ilman, että antaisimme sille liikaa valtaa. Tämä auttaa meitä kohtaamaan stressin tietoisesti ja vastaamaan siihen myötätuntoisesti itseämme kohtaan.

Läsnäolon hyödyt yleiselle hyvinvoinnille

Läsnäolon harjoittelun hyödyt eivät rajoitu vain stressinhallintaan. Säännöllinen harjoittelu voi parantaa keskittymiskykyä, lisätä luovuutta ja edistää emotionaalista tasapainoa. Se auttaa nauttimaan elämän pienistä iloista ja vahvistaa ihmissuhteita, jotka ovat tärkeä onnellisuuden lähde.

Kuinka harjoitella läsnäoloa?

Päivittäinen harjoittelu

Aloita varaamalla päivittäin hetki aikaa läsnäolon harjoittamiselle. Voit aloittaa muutamalla minuutilla ja vähitellen pidentää harjoituksen kestoa. Istu mukavassa asennossa, sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Tunne, miten ilma kulkee sisään ja ulos kehostasi. Jos mielesi harhailee, palaa lempeästi takaisin hengitykseen.

Läsnäolo arjessa

Voit soveltaa läsnäoloa arkipäivän toimintoihin, kuten ruokailuhetkiin, kävelyihin luonnossa tai suihkuhetkiin. Yksinkertainen tietoinen läsnäolo auttaa sinua kokemaan hetken intensiivisemmin ja vähentämään stressiä.

Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus

Läsnäolon harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Se on taito, jota kehitetään ajan myötä, joten ole armollinen itsellesi. Voit hyödyntää erilaisia äänitteitä tai sovelluksia, jotka opastavat sinua läsnäolon polulla.

Läsnäolon harjoittelu on tehokas keino stressinhallintaan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseen. Se auttaa löytämään sisäisen rauhan, tiedostamaan kehon reaktiot ja muuttamaan suhtautumistamme stressiin. Kokeile rohkeasti läsnäolon harjoittelua ja huomaa, miten se voi parantaa elämänlaatuasi.

Kiinnostuitko?

Jos haluat työpaikallesi inspiroivan luennon tai workshopin, ota yhteyttä! Suunnitellaan teille sopiva valmennus.

 

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...