stressinhallintaa

Miten läsnäoloa voi harjoitella ja mitä hyötyjä sillä on stressinhallinnassa?

Stanfordin onnellisuustutkijan, Emma Seppälän, mukaan läsnäolo on yksi tärkeimmistä taidoista kestävässä työelämässä – voimme onnistua ja menestyä polttamatta itseämme loppuun, kunhan muistamme pitää ensin huolta hyvinvoinnistamme. Muu onnistuminen syntyy hyvinvoinnin seurauksena. Onneksi on olemassa monia erilaisia keinoja, joilla voimme lievittää stressiä ja parantaa hyvinvointiamme. Yksi tehokas tapa saavuttaa tasapainoa ja rauhaa on läsnäolon harjoittelu arjessa.

Läsnäolon harjoittaminen tarkoittaa täyden tietoisuuden ja tarkkaavaisuuden tuomista nykyhetkeen. Se on kykyä olla läsnä tässä hetkessä ilman, että ajatukset harhailevat menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Läsnäolon harjoittelu voi olla vaikkapa meditaatiota, hengitysharjoituksia tai yksinkertaisesti tietoista keskittymistä nykyhetkeen.

 

Miten sitten läsnäolon harjoittelu vaikuttaa stressiin?

Ensinnäkin, se auttaa meitä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Usein stressaantuneena mielemme harhailee huoleen ja ahdistukseen liittyvissä ajatuksissa, mennessä tai tulevassa. Läsnäolon harjoittaminen opettaa meitä tiedostamaan nämä ajatukset ja päästämään niistä irti. Se auttaa meitä vahvistamaan mielenrauhaa ja tasapainoa.

Toiseksi, läsnäolon harjoittelu auttaa meitä tunnistamaan kehomme reaktiot stressiin. Kun olemme enemmän läsnä, voimme havaita, miten stressi vaikuttaa kehoon ja oppia käsittelemään sitä tehokkaammin. Esimerkiksi syvään hengittäminen ja kehon rentouttaminen voivat olla osa läsnäolon harjoittelua, ja ne voivat auttaa meitä lievittämään stressin fyysisiä oireita, kuten jännittyneitä lihaksia ja nopeaa sykettä.

Kolmanneksi, läsnäolon harjoittelu auttaa meitä muuttamaan suhtautumistamme stressaaviin tilanteisiin. Sen sijaan, että uppoutuisimme negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin, läsnäolon harjoittelu antaa meille tilaa havaita ja hyväksyä stressiä ilman, että antaisimme sille liikaa valtaa. Voimme oppia kohtaamaan stressin tietoisesti ja vastaamaan siihen myötätuntoisesti itseämme kohtaan.

Läsnäolon harjoittelun hyödyt eivät rajoitu vain stressinhallintaan, vaan ulottuvat myös yleiseen hyvinvointiin. Säännöllinen läsnäolon harjoittelu voi parantaa keskittymiskykyä, lisätä luovuutta ja edistää emotionaalista tasapainoa. Se voi myös auttaa meitä nauttimaan enemmän elämän pienistä iloista ja vahvistamaan ihmissuhteitamme, jotka ovat tärkein onnellisuuden lähteemme.

Miten läsnäoloa voi harjoitella?

Kuinka sitten voi harjoitella läsnäoloa? Ensimmäinen askel on varata hetki aikaa ja tilaa läsnäolon harjoitukselle päivittäin. Voit aloittaa muutamalla minuutilla ja vähitellen lisätä harjoituksen kestoa. Voit istua mukavassa asennossa, sulkea silmäsi ja keskittyä hengitykseesi. Tunne, miten ilma kulkee sisään ja ulos kehostasi. Jos mielen harhailee, palaa lempeästi takaisin hengitykseen.

Lisäksi voit soveltaa läsnäolon harjoittelua arkipäivän toimintoihin. Ole tietoinen ruokailuhetkistäsi, kävelyistäsi luonnossa tai vaikka suihkussa ollessasi. Yksinkertainen tietoinen läsnäolo voi auttaa sinua kokemaan hetken intensiivisemmin ja vähentää stressikuormaa.

Lopuksi, on tärkeää pitää mielessä, että läsnäolon harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Se on taito, jota harjoitellaan ja jossa kehitytään ajan myötä, joten ole armollinen itsellesi. Voit käyttää hyödyksi erilaisia äänitteitä tai sovelluksia, jotka opastavat sinua läsnäolon polulla – näitä on Youtube ja Spotify pullollaan.

Läsnäolon harjoittelulla on monia hyötyjä stressinhallinnassa ja kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Se auttaa meitä löytämään sisäisen rauhan, tiedostamaan kehomme reaktiot ja muuttamaan suhtautumistamme stressiin. Kokeile rohkeasti läsnäolon harjoittelua ja huomaa, miten se voi parantaa elämänlaatuasi.

Jos haluat työpaikallesi inspiroivan luennon tai workshopin, niin hihkaise! Suunnitellaan teille sopiva valmennus!

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...