palautuminen

Musiikki apuna stressinhallinnassa ja työpäivän rytmityksessä

Musiikki on todella tehokas tapa lievittää stressiä ja rentoutua arjen kiireiden keskellä. Musiikilla on merkittävä vaikutus mielialaani ja stressinhallintaani. Tein äskettäin ihan vahingossa löydön! Kantriradiosta on tullut suosikkikanavani, vaikka en aiemmin olekaan ollut suuri kantrimusiikin fani. Kantriradion sävelet tuovat päiviini ihanaa letkeyttä ja hyväntuulisuutta. Ja muistan niistä myös hevosharrastusta rakastavaa kaukana asuvaa ystävääni, jota usein ikävöin.

Taajuusmusasta apua rauhoittumiseen

Stressinhallinnan kannalta musiikki voi olla erittäin voimakas väline. Se tarjoaa paitsi mielihyvää, myös mahdollisuuden matkustaa ajatuksissaan toisiin maailmoihin ja muistoihin. Aamuisin aloitan päiväni musiikin avulla. Nautin hetkestä, jossa voin rentoutua ja laskeutua kiitollisuuden tunteisiin. Suosin usein taajuusmusiikkia, erityisesti 528 hertsin taajuutta, joka on tunnettu rauhoittavista vaikutuksistaan. Tämä musiikki luo ympärilleni rauhallisen tunnelman ja vahvistaa kiitollisuuden tunnetta.

Taukovinkki: Lempibiisi luureihin

Keskellä päivää musiikki tarjoaa mahtavan tavan ottaa hetki omaa aikaa ja pitää tauko työpäivän kiireistä. Vinkkinä suosittelen valitsemaan pitkän lempikappaleen ja sukeltamaan hetkeksi sen maailmaan mielikuvituksen avulla. Yksi suosikkibiiseistäni on Kentin ”747”, joka kestää 7 minuuttia ja 47 sekuntia. Tämän kappaleen soidessa matkustan mielessäni takaisin 2000-luvun alkuun Kentin keikoille. Tunnen lämpimien kesäiltojen tuulahduksen ja muistan rennot opiskeluaikani. Tämä hetki auttaa minua rentoutumaan, irrottautumaan hetkeksi nykyhetkestä ja lataamaan akkuja työpäivän keskellä.

Musiikilla on siis todella voimakas vaikutus arjen stressinhallintaan. Se tarjoaa mahdollisuuden nauttia hetkestä musiikin rytmissä tai vaikkapa ottaa pieni pakohetki puuduttavan työtehtävän lomaan. Olipa musiikkimaku sitten kantria tai jotain aivan muuta, kannattaa antaa itselleen lupa nauttia musiikin tarjoamasta rentouttavasta ja ilahduttavasta kokemuksesta.

Musiikki auttaa keskittymään

Jos minun pitää keskittyä kirjoittamiseen tai muuhun tehtävään, joka vaatii pitkäjänteistä keskittymistä, käytän taas toisenlaista musiikkia, joka tuli elämääni, kun kirjoitin kirjaa vuonna 2015. Huomasin, että musiikki toimi erinomaisena apuna keskittymiselle ja inspiroinnille. Edelleen, kun tarvitsen kirjoitusrauhaa ja haluan luoda oikean tunnelman, tuo kyseinen musiikki vie minut sinne, minne haluan mennä.

Musiikki voi luoda tarvittavan äänimaiseman, joka auttaa keskittymään ja virittäytymään oikeaan tunnelmaan. Joillekin musiikin tahti ja rytmi auttavat ylläpitämään kirjoitustahdin, kun taas toisille instrumentaalimusiikki tarjoaa rauhallisen taustan ajatusten järjestelyyn. Musiikki voi myös herättää tunteita ja nostaa esiin erilaisia mielentiloja, mikä voi olla hyödyllistä kirjoitustyössä, kun halutaan välittää tiettyä tunnelmaa tai luoda uskottavia hahmoja.

Jokaisella on omat musiikkimieltymyksensä, ja on tärkeää löytää juuri se musiikki, joka inspiroi ja auttaa keskittymään parhaiten. Jotkut suosivat instrumentaalista musiikkia, kuten elokuvien soundtrackeja tai klassista musiikkia, kun taas toiset kaipaavat sanoituksia ja tunteiden käsittelyä. Olennaista on löytää se musiikki, joka sopii omaan tekemiseen ja auttaa luomaan halutunlaisen mielentilan.

Musiikin avulla työskentely voi olla luovaa, inspiroivaa ja syventävää. Se voi auttaa keskittymään, herättää tunteita ja viedä juuri oikeaan paikkaan. Joten kun tarvitset kirjoitusrauhaa tai sopivaa tunnelmaa, anna musiikin viedä sinut sinne, minne haluat mennä, ja anna luovuuden virtailla.

Treeniä musiikin tahdissa

Treenatessa musiikin on minulle myös tärkeää! Se rytmittää juoksulenkkiä tai kohottaa salitreenin fiilistä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikki voi parantaa suorituskykyä ja auttaa ylläpitämään korkeampaa intensiteettiä harjoituksen aikana. Se tarjoaa lisäpotkua ja energisoi kehoa ja mieltä.

Musiikki yhdistää

Musiikki on myös aina ollut tapa yhdistää ihmisiä ja jakaa iloa. On upeaa huomata, että ikä ei ole esteenä musiikin monipuolisuuden ja ilon kokemiselle. Olemme ystäväni kanssa pian viisikymppisiä naisia, pitkillä automatkoilla suomirapin kuunteleminen tuonut meille paljon iloa. 

Kuuntelemalla erilaisia artisteja ja genrejä voimme laajentaa musiikillista horisonttiamme ja löytää uusia suosikkeja. Musiikki on aina tarjonnut meille lohtua, iloa ja inspiraatiota. Se voi tuoda meidät yhteen ja auttaa meitä ilmaisemaan tunteitamme ja ajatuksiamme. Jatketaan musiikin nauttimista yhdessä ja pidetään sydämet avoinna uusille musiikillisille seikkailuille.

Pysy linjoilla ja liity mukaan postituslistalle! Saat maksuttoman Kevennä stressikuormaasi -oppaan!

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...