hyvinvointi onnellisuus stressi

Lisää hyvinvointiasi tekemällä hyvää toisille

Karanteenit, etätyöt ja -koulut sekä kahden metrin turvaetäisyydet saavat meidät helposti tuntemaan erillisyyttä, yksinäisyyttä ja stressiä. Jo pandemian alkuvaiheessa huomasin ilokseni, kuinka moni ihminen löysi uutta merkitystä ahdistavaan tilanteeseen toisten auttamisesta olipa se sitten naapurin vanhuksen ruokaostosten tekemistä tai vapaaehtoistyötä. Olet ehkä huomannut koskettavia kädenojennuksia ja tempauksia, joiden avulla autetaan heikompiosaisia, esimerkiksi huippukokki Henry Alénin tempaus valmistaa ruokaa vähäosaisille:

“Kokkaamme kolmen viikon ajan ruokaa niille, jotka todella sitä tarvitsevat elääkseen, ei vain nautinnon vuoksi – ihmisille, jotka ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa maskin ostaminen on panostus, ja joiden aamut eivät ala etäpalaverissa tai lämpimässä kodissa, sanoo Henri Alén ravintola Murusta.”

Vapaaehtoistyö kohentaa mielenterveyttä

Vapaaehtoistyön on tutkittu antavan monia hyötyjä myös auttajalle ja kohentavan auttajan mielen hyvinvointia. Journal of Happiness Studies -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin lähes 70 000 vapaaehtoisen tapoja ja henkistä hyvinvointia vuosien 1996 ja 2014 välillä. 

Ne, jotka olivat harjoittaneet vapaaehtoistyötä kuluneen vuoden aikana olivat tyytyväisempiä elämäänsä ja kokivat terveytensä paremmaksi kuin ne, jotka eivät olleet tehneet vapaaehtoistyötä. Ne, jotka tekivät vapaaehtoistyötä säännöllisesti vähintään kerran kuussa arvioivat henkisen hyvinvointinsa paremmaksi kuin ne, jotka tekivät vapaaehtoistyötä epäsäännöllisesti tai ei lainkaan.

Tekeekö vapaaehtoistyö sitten onnelliseksi vaiko tekevätkö onnelliset ihmiset todennäköisemmin vapaaehtoistyötä? Tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyö lisää ihmisten onnellisuutta pitkässä juoksussa. Vaikkakin onnellisemmat ihmiset käyttävät enemmän aikaa vapaaehtoistyöhön, tutkimuksen mukaan hyödyt vapaaehtoistyöstä ehkä jopa enemmän jos aloitat pisteessä, jossa et ole onnellisimmillasi.

Kun autamme toisia, saamme palkinnoksi hyvää mieltä. Vapaaehtoistyö lisää myös sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lisäksi erityisesti nuorille vapaaehtoistyö voi auttaa johtamiskokemusten harjoittelussa uusien verkostojen sekä taitojen kautta.

Vapaaehtoistyötä etänä

Pandemian aikana myös uudet virtuaaliset tavat auttaa ovat saaneet jalansijaa. Löysin itse vuosi sitten SOS-Lapsikylän Apuu-chatin, jossa olen koulutuksen jälkeen toiminut vapaaehtoisena aikuisena 7-12 -vuotiaille lapsille, jotka haluavat kertoa huolistaan.

”Moni lapsi on kertonut, että uskaltaa nyt ensimmäistä kertaa puhua mieltään painavasta asiasta. Yhdessä on mietitty, olisiko lähipiirissä joku turvallinen aikuinen, jolle hän voisi huolistaan kertoa.” toteaa Johanna Virtanen Apuu-chatin projektipäällikkö.

Chatissa voi olla tukemassa lapsia etänä kotoa käsin. Chat on auki päivittäin klo 9-22. Lue lisää vapaaehtoisten koulutuksesta täältä.

 

Lähde:

Does Volunteering Make us Happier, or Are Happier People More Likely to Volunteer? Adressing the Problem on Reverse Causality When Estimating the Wellbeing Impacts of Volunteering? Lawton, R, Gramatki, I, etc Journal of Happiness Studies 22.

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...