stressi työhyvinvointi

Jos arvostat itseäsi, muutkin arvostavat sinua

Onko sinusta koskaan tuntunut sille, ettei kukaan arvosta työpanostasi? Vaikka kuinka annat kaikkesi ja teet parhaasi, tuntuu ettei kiitosta ja kannustusta kuulu. Pikkuhiljaa huomaat kasvavan katkeruuden sisälläsi. Lakkaat ehkä itsekin uskomasta kykyihisi.

 

Mitä jos et janoaisikaan arvostusta ulkopuoleltasi? Voisitko löytää arvostuksen tunnetta itsestäsi? Joskus näkökulman ja omien ajatusten muuttaminen muuttaakin kokonaiskuvaa yllättävän paljon!

 

Muutama vuosi sitten oma arvon vaati kriisin myötä ravistelua ja uudelleen tutkailua. Koin monilla elämäni osa-alueilla – työssä, parisuhteessa, ystävyyssuhteissa – ettei kukaan arvostanut minua. Tuntui, että ammensin aina oman kaivoni aivan tyhjäksi, mutta kukaan ei antanut minulle läheskään saman verran. Tunsin yhtä aikaa paremmuutta ja valtavaa huonommuutta.

 

 

Et voi saada arvostusta, jos et itse arvosta itseäsi.  Tuo lause oli minulle aluksi vaikea uskoa. Vielä vaikeampaa oli oikeasti käytännössä oivaltaa, mitä oman itsen arvostaminen oikeasti tarkoitti. Päätin opetella. Opettelin antamaan itselleni kiitosta pienistä asioista. Opettelin, että vähempikin riittää. Opettelin pikkuhiljaa puhumaan itselleni kauniimmin. Opettelin tunnistamaan ja pysäyttämään pienin askelin sisäisen kriitikon äänen. Opettelin ja edelleen opettelen omia rajojani ja niiden selkeää mutta rakkaudellista kommunikointia toisille. Ja kuinka ollakaan, aloin kokea saavani arvostusta myös ympäriltäni, joskaan se ei enää määrittänyt minua niin kuin ennen.

 

Kirjailija Tara Mohr toteaa, että meidän elämäämme helpottuu huomattavasti, kun emme ole kiinnittyneitä toisten ihmisten arvioihin meistä. Emme anna kritiikin musertaa meitä, mutta emme myöskään elä ja loista ainoastaan silloin, kun joku toinen kehuu ja arvostaa. Emme myöskään usein edes usko kehuja, jollemme itse usko olevamme niiden arvoisia.

 

On hyvä pysähtyä oman osaamisen ja oman arvon äärelle välillä. Kirkasta itsellesi missä asioissa sinä olet hyvä? Kenen kanssa toimiessasi olet hyvä? Millaisista asioista voisit antaa itsellesi tunnustusta joka päivä?  Mistä olet itsessäsi kiitollinen? Jos et löydä näitä itse, pyydä vaikka hyvältä kollegaltasi näkemyksiä. Joskus toinen voi auttaa sinua näkemään itsessäsi jotain, mikä sinulle on ollut niin itsestäänselvää, ettet edes huomaa sitä enää.

 

Tiesithän, että olet arvokas ja merkityksellinen juuri sellaisena kuin olet ja olet riittävän hyvä? Jos et meinaa uskoa, mitäs jos päättäisit, että haluat opetella.

 


– Haluan auttaa sinua lisäämään itsetuntemustasi ja lievittämään stressiäsi –

Miia Huitti

stressivalmentaja

miia@miiahuitti.fi

p. 0400 712 810

 

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...