hyvinvointi työhyvinvointi

Yksi lause – sata tulkintaa: Vuorovaikutuksen voima työyhteisössä

Työyhteisön vuorovaikutus ei ole pelkästään puhetta palavereissa tai käytäväkeskusteluja. Se on myös sanoja, joita käytämme viesteissä, katseita, eleitä ja ennen kaikkea tulkintoja.

Meillä oli hiljattain ilo vetää ison työyhteisön workshop, jossa keskityimme juuri tähän: yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja vuorovaikutuksen kehittämiseen.

Yksi työpajan pysäyttävimmistä hetkistä syntyi, kun nostimme esiin yhden ainoan lauseen ja pyysimme osallistujia tulkitsemaan sen. Samalla lauseella oli sata erilaista tulkintaa – juuri niin monta kuin oli osallistujaakin.

Tämä konkreettinen harjoitus avasi silmämme. Emme reagoi siihen, mitä toinen sanoo, vaan siihen, miten me sen tulkitsemme. Tulkinta perustuu omiin kokemuksiimme, tunnetilaamme, päivän fiilikseen tai vaikkapa kiireeseen.

Lopputulos? Moni oivalsi, että voi itse valita suhtautumisensa. Voin päättää, etten lähde mukaan negatiivisuuteen. Voin päättää kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten itse kommunikoidaan – etenkin kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostissa.

Yksi osallistuja sanoitti oivalluksensa näin:

”Alan miettiä tarkemmin, miten viestini voi tulkita vastaanottaja. En ehkä enää kirjoita kiireessä sitä yhtä tiukkaa virkettä, vaan lisään siihen lämpöä ja selkeyttä.”

Tällainen itsetuntemuksen ja metakognition herääminen on vuorovaikutuksen kulmakivi. Kun opimme havainnoimaan omaa tapaa viestiä ja olemme uteliaita toisen kokemukselle, rakennamme parempaa työyhteisöä – lause kerrallaan.

Oletko kiinnostunut kehittämään työyhteisösi vuorovaikutusta, palautekulttuuria ja yhteisöllisyyttä? Ota yhteyttä. Rakennetaan yhdessä teidän näköinen valmennus.

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...