stressi työhyvinvointi

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Auttaako itsekritiikki onnistumisessa?

Tänä aamuna kalenteroidun salitreenin sijaan päätinkin olla lempeämpi itseäni kohtaan ja mennä kevyelle metsälenkille. Tiesin, että tämänhetkisessä kuormiustilanteessa metsä elvyttäisi minua paremmin, kuin reipas salitreeni. Muutamat viime yöt ovat menneet valvoessa ja päivät pyykätessä perheemme vatsatautiepidemian vuoksi.

Olen päättänyt opettelemalla opetella lempeyttä ja armollisuutta itseäni kohtaan. Harjoittelua on takana jo jonkin aikaa, enkä vieläkään voi sanoa olevani mikään mustan vyön itsemyötätuntoilija. Opettelemista riittää joka päivä.

Lempeys ja itsensä armollinen kohteleminen kuulostaa helposti lepsuilulle ja lusmuilulle eikä siihen liitetä ajatuksia tehokkuudesta tai onnistumisestia. Etenkin meille ylisuorittajille ja täydellisyydentavoittelijoille kaikki pehmeä himmailu voi olla varsin vierasta.

kuva: Pixabay

Tiede on kuitenkin todistanut, että jatkuva itsensä piiskaaminen ja itsekritiikki ovat omiaan suistamaan meidät yhä kauemmaksi onnistumisista, sillä krooninen stressi, joka näistä aiheutuu, ei ole hyvä kasvualusta millekään kehittävälle. Jatkuvan itsensä piiskaamisen sijaan meidän tulisikin onnistuaksemme ja voidaksemme hyvin, kyetä opettelemaan itsemme parhaiksi ystäviksi.

Lempeys ja armollisuus itseä kohtaan

  • parantaa tutkitusti fyysistä ja psykologista terveyttämme.
  • vähentää kehon tulehdustilaa ja
  • kohentaa sydämen sykevälivaihtelua. 
  • lisää optimistisuuden ja onnellisuuden kokemuksia
  • parantaa motivaatiotamme.

Itsemme myötätuntoinen kohteleminen parantaa ihmissuhteidemme lisäksi myös tahdonvoimaamme ja on kaiken kaikkiaan tärkeä osa pitkän tähtäimen onnistumista ja hyvinvointiamme.

Itsemyötätunto vaatii treeniä. Lempeästi ja säännöllisesti.

Missä asiassa voisit tänään olla hieman lempeämpi itseäsi kohtaan?

Stressivalmentaja Miia Huitti – innostavat valmennukset yrityksille ja työyhteisöille. Ota yhteyttä niin sovitaan teille valmennus! 

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...