stressi työhyvinvointi

Myyttejä stressinhallinnasta ja onnellisuudesta – En minä osaa meditoida!

Ajatus meditaatiosta kuulostaa kaukaiselle. Eräs nelikymppinen johtajamies totesi kerran, että “Tavallaan ymmärrän, mitä tarkoitat – minun tulisi hiljentyä, mutta minulla ei ole hajuakaan siitä, miten voisin sen tehdä.”

Me suomalaiset osaamme kyllä hiljentyä, tyhjentää mielemme ja meditoida. Se voi olla pilkkireissu talvella avannon ääressä hiljaa tuntikausia. Tai saunominen yksin tai seurassa, eikä siinä paljon sanoja tarvita. Lenkkeily, ruohonleikkaaminen, takkatulen tuijottelu tai ruuanlaitto hiljaisuudessa voi myös olla sinun tapasi meditoida.

 

“Kesti lähes kolme vuotta, että sain luotua meditoinnista itselleni tavan. Kun tajusin, että kahdenkymmenen minuutin sijaan riittää, että meditoin aluksi kaksikin minuuttia, sain luotua toiminnasta rutiinin. Kun ymmärsin, että aamut eivät ole itselleni optimaalisin aika harjoitukselle ja siirsin meditoinnin iltaan ennen nukkumaan menoa, tiesin, että pystyn pääsemään tavoitteeseeni.” toteaa maajoukkuekoripalloilija Juho Nenonen firstbeat.com-sivustolla 

 

Mielen tyhjentämisen ja hiljentymisen edut ovat merkittäviä. Säännöllisesti harjoiteltuna se auttaa meitä keskittymään paremmin, lisää itsetuntemustamme, lievittää stressiämme sekä auttaa meitä näkemään selkeämmin. On tärkeää järjestää arkeen säännöllisesti tilaa hiljaisuudelle, olemiselle, joutenololle ja tietoiselle pysähtymiselle, niin oudolle kuin se tässä hektisessä elämäntyylissämme saattaakin tuntua.

 

Alkuun ei välttämättä kannata ahnehtia 30 min. meditaatiota aamuin illoin. Riittää, että hengittelet, tyhjennät mielesi ja pysähdyt olemaan hiljaa vaikka muutaman minuutin ajan. Uuden tavan opettelu voi ottaa aikaa. Jotta saat rauhoittumisen tavaksi, kannattaa liittää se jo johonkin olemassa olevaan rutiiniin esim. aina sänkyyn mennessäni luen kirjaa ja sen jälkeen teen muutaman minuutin meditaation tai aina ennen hampaidenharjausta aamuisin hiljennyn kahdeksi minuutiksi. Ohjatuista rentoutuksista esim. Youtubessa tai HeadSpace-Appissa voi olla apua sinulle myös.

 

Rauhoittuminen hiljaisuudessa voi myös alkuun tuntua haastavalle. Saattaa tuntua sille, että mielesi vaeltelee ostoslistasta seuraavan päivän työpalaveriin. Pelkkä paikallaan olo ja hiljaisuus saattaa tuntua suorastaan pakahduttavalle ja saa sinut kiemurtelemaan. Älä hermostu, ole armollinen itsellesi – et oppinut kävelemäänkään ihan ensimmäisellä askeleellasi.

 

Stressivalmentaja Miia Huitti – innostavat valmennukset yrityksille ja työyhteisöille.
Ota yhteyttä niin sovitaan teille herättelevä luento tai syventävä stressinhallintaworkshop – opetellaan mielen tyhjentämistä yhdessä! 

 

Opi helppoja työkaluja stressinhallintaan ja tule mukaan Stressi haltuun -verkkokurssille!

Saatat pitää myös...

Suositut artikkelit...